Normalt ville jeg skrive om vigtigheden af ikke altid at skulle, ordne, gøre, handle, burde og ville i dit arbejdsliv. Men i dag skal det handle netop om den konsekvens, der kan komme af, at du faktisk sover i timen. At du lader stå til i dit arbejdsliv.

Overbelastninger stammer ofte fra reelle overbelastninger. Altså, at der er for meget af noget over for lang tid. Men det sker også, som det skete i en samtale forleden med en stærk og klog kvinde, at overbelastninger stammer fra at have ladet stå til for længe.

I hendes tilfælde handlede det om, at hun havde tilladt sig selv at blive lullet ind i en hverdag uden at være vågen på de små forandringer, der var sket inde i hende men ikke i hendes arbejde.  Hverdagen havde fungeret godt i mange år. Hun var anerkendt i sit fag og i sit lokalsamfund. Mange så op til hende. Og alligevel mærkede hun denne simrende utilfredshed med det, der var. Havde nok helt ærligt mærket den længe. Ordene forløste i det samme øjeblik, hun udtalte dem: “Jeg har nok ladet stå til lidt for længe.”

Det er ikke skamfuldt at være dygtig

Hun så skamfuld ud, lidt flov. Hvem var hun til ikke at være tilfreds med det, hun havde og som mange andre attrår og ikke er lykkedes med at opnå? Men det er slet ikke pointen. Skamfuldheden har ingen gang på jord lige her.

Pointen er, at flere mennesker end du nok tror, lader stå til i deres professionelle liv, fordi de hele tiden bliver bekræftet i, at det er rigtigt og godt og beundringsværdigt det, de gør. Så de overser de indre signaler om, at det faktisk ikke er sådan, de selv gerne vil have det. Signaler om at de keder sig. At tempoet og kompleksitetsgraden er for lav, udfordringerne for små. At det faktisk slet ikke var det, de ville?

De lader stå til, fordi den kulturelle sandhed om, hvad der er godt, rigtigt og attråværdigt runger højere i deres indre end klangen af deres egen indre sandhed. De er ofte lidt flove over deres høje intelligens eller den reelle rækkevidde af deres evner, som de holder lettere skjult. De lader sig selv lulle i søvn i andres bekræftelse. Men. Det er ikke rettidighed omhu. Det er ikke ydmyghed. Det er at snyde sig selv.

Ydre stilhed hjælper med indre lydhørhed

Konsekvenserne af at snyde sig selv og ikke forblive vågen med dine egne behov, evner, ønsker og passion er faktisk den samme konsekvens, som kommer af at være overbelastet. Du reagerer med de præcis de samme stresssymptomer. Det er derfor erkendelsen af, hvad du har brug for i dit professionelle liv, er vigtigt.

Hvis du gerne vil lytte indad, kan du med fordel søge at skabe dig lidt tid for dig selv, hvor der er stille. Hvor du ikke skal forholde dig til udefra kommende krav eller andres vurderinger af dig og dit. Hvor du kan lade din opmærksomhed synke indad. Hvor du ærlig og nøgternt giver dig selv muligheden for at se på, hvad der er på spil for dig og i dit liv lige nu. Tag gerne ud og væk fra dine vante rammer. Brug en dag eller to i skoven, ved vandet, på toppen af et bjerg – men hjælp dig selv og din underbevidsthed ved at tage væk fra det vante.

Det er slet ikke så svært. Men det kræver, at du disciplineret sætter tid af, at du er klar til at se ærligt og modigt på, hvad der gør dig glad og giver dig mening i dit arbejdsliv og måske aflive et par kulturelle sandheder undervejs.

Lader du stå til eller er du vågen med det, der er i dig?

Kærligst Eva

Vil du gerne hjælpes videre?

Kursusdag for tidligere stressramte: “Mestrer du dit (arbejds-)liv?”.

Eksistentielle 1:1 samtaler med Eva

Ledelsescoaching med Eva

Læs mere om Eva og teamet bag Eva Lilleør.