Har du den sidste uges tid oplevet den der fornemmelse af, at du ikke reagerer som du plejer? At tingene forandrer sig for dig, sådan i det små. Du mærker det i din adfærd, i dine følelser og i det, du tænker? Din søvn er måske forandret. Det kan være at du sover mindre og lettere end du plejer. Det kan også være, at du falder nærmest udmattet om og sover meget længere og meget tungere, end du plejer? Højst sandsynligt mærker du, at du har mindre energi, at du lettere mister koncentrationen og overblikket – og at dit humør er mere svingende end det plejer at være?

Grunden til, at jeg skriver dette er, at mærker du nogle af disse forandringer, er det ikke så underligt. Begivenhederne den sidste uges tid har nemlig påvirket os alle sammen og ikke blot det – det har påvirket begge dine indre styresystemer.

Du har to indre styre-systemer, der er i konstant dialog

Det ene styresystem plejer mine kunder at have rimeligt godt fat om. Det er det styresystem, du har et fast greb om igennem dine kognitive evner – der, hvor du med afsæt i dine værdier som menneske og din fornuft vurderer, afvejer og træffer beslutninger. Det vil jeg derfor ikke adressere i dag.

Det andet styresystem er vi egentlig vant til at holde i ro gennem det første. Igennem fornuftige valg og en forudsigelig hverdag beroliger vi det andet – det autonome nervesystem, din urhjerne.

Men disse tider er så foranderlige, så unormale, at selvom du har et fast greb om din fornuft, vil du højst sandsynlig stadig mærke, at dit autonome nervesystem, din urhjerne, reagerer. Urhjernen oplever nemlig ikke virkeligheden igennem fornuftens filter, men igennem et filter kendetegnet ved de to primære drivkræfter, det har til rådighed: frygt og aggression.

Derfor oplever din urhjerne en historie, der lyder noget a la dette i øjeblikket:

”Så, nu er stenen rullet for hulen og en hel masse farlige ting er dermed spærret ude. Men jeg får også at vide, at noget af det farlige nok er spærret inde her sammen med mig. Jeg kan bare ikke se det? Jeg kan ikke vide det? Og i det øjeblik jeg opdager det er farligt, er det også for sent! Og hvad med det farlige udenfor? Hvor længe er det farligt? Hvordan påvirker det vores evne til at overleve bagefter? Vi må gøre noget, men vent – vi kan jo ikke gøre noget herinde fra hulen! ”

Derfor mærker vi alle mulige former for uventede reaktioner inde i os selv. Når vi er i supermarkedet og handler og pludselig føler trang til at række ud efter ikke bare 1 dåse med makrel – men 3 dåser. Når vi igen og igen rækker ud efter telefonen for at tjekke nyhederne, selvom vi godt ved, at det giver os en indre uro. Når vi går tur og møder et menneske, der hoster – eller når vi selv hoster, har hovedpine eller føler os lidt sløje. Alting forvrænges. Virkeligheden bliver uvirkelig. Pludselig er vi overbevidste om at Covid-19 er kommet ind i vores hule. Pludselig er verden blevet sort/hvid. Enten/eller.

Det er den ikke. Verden, altså.

Verden har stadig nuancer.

Verden er lige så nuanceret, som den hele tiden har været. Det er blot vores forståelse af den, der nu er i forandring. Og det er denne forståelse, som vores urhjerne kæmper med at forstå, med at tro på.

Derfor kan det være godt at vide, at urhjerner reagerer positivt på symbolik. Og de reagerer positivt på kropslige sansninger. Det kan du nemlig bruge til at berolige din urhjerne og derved genvinde noget af den mentale og fysiske energi, du lige nu bruger på at holde den i ro.

3 symbolikker urhjerner reagerer positivt på:

  • Glæde. Alt det, der gør dig godt og gør dig glad. Når du gør noget for dig selv, som gør dig glad og let om hjertet, hører din urhjerne at du ikke er i overlevelseskamp og den slapper af. På samme måde tæller det faktisk at gøre andre glade. At få andre til at grine, for eksempel. Det er også stærk urhjerne symbolik.
  • Tryghed. Urhjerner er super skarpe til at udmale frygtscenarier. Men faktisk kan de allerbedst lide tryghed. Så hent gerne hele din opmærksomhed hen på, at du rent faktisk er tryg lige nu, i dette øjeblik. Det kan være, at du har brug for at låse din hoveddør. Det kan være, at du mærker, du er tryg under dynen. Det kan være, at du bliver tryg ved at høre dine venners eller familiers stemmer i telefonen. Tænk gerne også over, at du ikke overbelaster dig selv fysisk i øjeblikket. En gentagen hård fysisk anstrengelse sender din urhjerne signal om, at der er fare på færde og at den skal anstrenge sig i særlig grad.
  • Kontrol. Kontrol er en ren lækkerbisken for en sulten og nervøs urhjerne. Og i denne tid er der jo helt utrolig mange ting, vi ikke kan kontrollere. Og så alligevel. Der er rigtig mange ting, vi kan gøre, der kan give os OPLEVELSEN af kontrol – og det er nok for urhjernen. Det vil variere for hver enkelt af os, hvad vi har brug for, men det kan f.eks. være at gennemgå din økonomi, få styr på udgiftssiden og på indtægterne. Hvor kan du spare? Det kan også være at få styr på rod i skuffer, loft, kælder, tøjskab. Husk, det handler om symbolik -og din urhjerne tager glad imod. Det kan også være noget så grundlæggende som at lave en madplan til en uge eller to, handle ind efter den – og dermed fortælle din urhjerne at der er mad nok. Du kan overleve.

Når du har fået bragt din urhjerne, dit autonome nervesystem i ro – så er stilhed, søvn, åndedræt og daglige intentioner en god måde at pleje det på og fastholde balancen. Men mere om det en anden dag.

Hvis du kæmper med at give dit nervesystem den fornødne håndsrækning, så skriv gerne, hvad du oplever til mig på eva@evalilleoer.dk, så skal jeg prøve, om jeg kan hjælpe dig lidt på vej.

Hav det godt.

Pas godt på dig – og på hinanden.

Kærligst Eva