Mærker du det også?
At tiden vi lever i, synes at have sit helt eget høje tempo? At der er en kompleksitet i tiden som hører til noget andet og mere end det, der forgår lige her i hver af vores liv?
Jeg møder det hos mig selv og jeg møder det hos mine kunder lige nu.
En helt klar og alligevel udefinerbar fornemmelse af at en stor del af vores mentale båndbredde allerede er optaget, inden vi går igang med dagens opgaver og projekter. Der er ligesom allerede fyldt godt op. Kapaciteten er delvist brugt på bare at leve og navigere i denne forunderlige og historiske tid, vi gennemlever lige nu.
Det er her, pauserne kommer ind.
Pauser lever faktisk et hårdt liv. De bliver ofte oversete, ikke rigtig regnede for noget og er tit anledning til dårlig samvittighed. Inden i os selv hører vi nemlig tit et kommentatorspor, mens vi holder pause, der lyder noget a la: “Jeg har egentlig ikke tid. Burde jeg ikke hellere lige ordne… Jeg kan også bare løbe/tage en lur/meditere i morgen….”
Men pauser er gyldne, når de foldes rigtigt ud.
Når pausen får lov at folde sig helt ud, svarer det til at du giver din hjerne et forfriskende bad. Du mærker det ved, at skuldrene kommer ned. Åndedrættet bliver dybere. Din opmærksomhed flytter fokus. Fra alt det hurlumhej, der måske er omkring dig – til dig. Du kan igen mærke, hvordan du selv har det. Du kan igen høre, hvad du selv tænker.
Pauser hjælper dig altså med at genvinde fodfæste og fokus i en travl og kompliceret tid.
Alle pauser er gode.
Lange dagspauser kan være helt fantastiske, men også små og mindre pauser har stor værdi og meget større effekt, end vi regner med.
Den klassiske mindfulnessøvelse i en pause er at vende hele din opmærksomhed hen mod dit åndedræt og så bare, med fuld opmærksomhed, følge dit åndedræt hele vejen igennem en (dyb) indånding og en god lang udånding.
Men pauser, også mindfulde pauser, er mange ting.
Det kan sagtens også være at drikke en kop kaffe, tale med en god ven eller tage en lur. Det hele handler om at vælge det og overgive dig til det. Hvis du har lyst til at prøve din helt egen gyldne pause, kan du læse med her. Det er ret simpelt.
Tre enkle skridt til din gyldne pause
- Mærk efter, hvad du har allermest brug for i din pause.
Ikke lyst til, for så søger hjernen ofte hen imod velkendte overspringshandlinger såsom digitale devices.
- Beslut dig for, hvor længe din pause skal være.
Både korte pauser og lange pauser har værdi. De kan blot noget forskelligt.
Hold pausens længde, når du har besluttet den: Stop ikke før. Bliv ikke længere i pausen end besluttet. - Overgiv dig 100% til pausens aktivitet.
Dette er afgørende. Gør det, du kunne mærke du havde brug for og gør udelukkende det.
Er det en kop kaffe, så drik kaffe uden også at tale med en ven eller rydde op samtidig med. Er det at gå en tur, så gå en tur uden en podcast eller musik i øret. Er det at sove, så sov- uden tv. Hengiv dig fuldstændigt til aktiviteten. Din hjerne vil takke dig for at få lov til at singletaske bare et øjeblik.
Rigtig god fornøjelse med din pause.
Kærligst Eva
Ps.
Jeg er så betaget af dette citat af Paulo Coelho og bruger det selv, når jeg skal indstille mig på at gå i pausemodus.
Måske det også vil inspirere dig?
Hemmeligheden ligger i Nuet.
Hvis du er opmærksom på Nuet, kan du forbedre det. Hvis du forbedre Nuet, vil det, der sker efter det, også være forbedret.
Glem alt om fremtiden.
Hver dag rummer i sig selv evigheden.