Tager du hånd om din mentale energi i disse dage?

Højst sandsynligt mærker du, ligesom resten af os, at din mentale energi er lidt udfordret.

Ud over de helt åbenlyse ting, der lige nu belaster os – bekymringerne for Corona, økonomien, savnet af fællesskabet, kontroltab,- så kan der også være mange små skjulte ting, der udfordrer din mentale energi.

Ting, som du rent faktisk godt kan tage hånd om disse dage.

Det kan måske være godt at vide, at kulturelt er vi faktisk ofte trænede i ikke at lytte til de “forstyrrelser”, der koster på vores mentale energi.

Vi er nærmere trænede i at bære over med dem, udholde dem og tillade dem. Vi bærer altså over med afbrydelserne, larmen, varmen/kulden, uroen, notifikationerne eller hvad det nu end er, der forstyrrer og belaster vores mentale energi i det små, i det daglige.

Vi siger til os selv at jo “ikke skal være pjattede”.

Men nu er du jo måske i samme situationen som mig og mange andre – at vi skal have en god hverdag, en ny normalitet op at stå, lige her i disse unormale, foranderlige og mærkværdige tider. Det er altså tid til at være lidt pjattet. Tid til at tage hånd om det, der befordrer en god mental energi hos dig.

Og der kan disse små energirøvere altså blandt andet betyde en verden til forskel på, om du kommer til at trives med at arbejde hjemmefra eller ej.

Du kan prøve at overveje følgende:

  1. Passer din hjemme arbejdsplads til dig?

Eller mere præcist: har du fundet et arbejdssted, der understøtter den måde din hjerne arbejder på? Kan du f.eks. reelt koncentrere dig i mere end 20 minutter af gangen, der hvor du sidder? Hvem vælger afbrydelserne i din hjemme-arbejdsdag? Er det dig selv – eller er det altid på andres initiativ?

  1. Kan du fysisk holde ud at sidde der?

Sådan helt lavpraktisk: fungerer det for dig uden at du får ondt i kroppen og bliver træt i øjnene? Har du en stol og et bord, der passer til din kropsbygning? Noget godt lys?

  1. Og hvis du er visuel:

Finder dit blik ro, når du kigger dig omkring, der hvor du skal koncentrere dig – eller har du brug for at rydde lidt op, ordne, sætte på plads?

  1. Hvis du er auditiv:

Er der stille nok for dig, når du arbejder – eller kan du bevidst skabe et lydbillede, der fungerer for dig og som hjælper dig med at forblive koncentreret?

  1. Hvis du er kropslig:

Finder du fysisk og mentalt ro der, hvor du skal arbejde? Er det et sted, der gør dig glad og tryg og giver dig en god mavefornemmelse? Hvis ikke, hvad mangler der? Skal der tilføjes noget eller fjernes noget måske?

  1. Har du styr på dine devices – eller styrer de dig?

I denne krisetid ligger det for mange af os som en default tilstand at tjekke vores devices ofte. At have dem på lyd, så vi hører alle notifikationer. Vi oplever at have brug for ikke at gå glip af noget.  Men dette behov er ekstremt mentalt energikrævende.

Så hvis du gerne vil styrke din mentale energi lidt, så prøv om du kan lave timeslots hvor du tjekker ind aktivt. Email, sms, nyheder etc. Og tillad dig selv at have timeslots, hvor du er off-line – og blot er forbundet med dig selv.

God fornøjelse med dine mentale energirøvere – og med at tage dig kærligt af dem.

Kærligst Eva