En ny normal midt i det unormale?

Sidste uge var mildest talt en mærkværdig uge for hver og en af os. Det tør jeg godt sige. Sådan helt generelt. Og vi reagerede alle sammen på det. På hver vores måde.

Fælles for os alle, mig selv inklusiv, oplevede vi, at det blev vigtigt at etablere en ny form for normalitet, lige her midt i alt det unormale.

Det var bare ikke så let, som det lyder.

Mange gør alt for meget.

Derfor har jeg i den forgange uge talt med mange, som er kommet til at gøre alt for meget. Skolelærer har sendt for mange lektier, skolebørn har kæmpet for at nå at lave dem, andre unge har gamet det meste af døgnet uden rigtigt at kunne komme ud af deres hule, de voksne der har kunnet arbejde, har arbejdet meget – som i rigtig, rigtig meget med en oplevelse af flydende grænser mellem arbejde og familie, arbejde og fri tid…

Vi gør alle vores ypperste

Men det er jo helt normalt at gøre alt, hvad vi kan. Når krisen rammer er det jo ren logik, at vi alle gør vores ypperste og hjælper med brandslukning. Jeg mener, det kræver en krise jo. Stands ulykken og red liv. Det kommer altid først i alle førstehjælpskurser.

Nu er vi så der, hvor ”ulykken er standset og livet reddet” – sådan helt umiddelbart i krisen. De store tiltag er iværksat, forandringerne er sket. Nu skal vi lære at leve med effekten.

Her kan det være rart at vide at en typisk brandslukningstankegang og adfærd som oftest er at gøre MEST. Det handler om at nå at slukke så mange ildebrande som overhovedet muligt, bedst muligt.

Det der er vigtigt nu, er at denne krisetankegang om at gøre mest muligt, hurtigst muligt ikke får lov at følge dig ind i din nye normal tilstand.

Vi kan ikke holde til at leve i længere tid i en krisetilstand. Det er simpelthen for hårdt, både mentalt og fysisk. Derfor kræver det, at starte på en ny normalitet at du giver dig selv lov og plads til at træde et lille skridt tilbage og se ind på din hverdag.

Er du i en rimelig tilstand af ro?

Det første, du med fordel kan blive opmærksom på – det er, om du er i en rimelig tilstand af ro. Hvis du oplever en følelse af, at du hele tiden er lidt ved siden af dig selv, opfører dig anderledes end du plejer, så kan du have brug for først at give dit nervesystem en håndsrækning.

Hvordan du gør det igennem glæde, tryghed og kontrol kan du læse om her.

Hvad er ikke blot vigtigt – men allervigtigst?

Lige nu – i den her uvante og foranderlige situation. Hvad er så afgørende vigtigt for dig at holde fokus på. I forhold til dit arbejde, din familie og dig selv?

Hvordan kan du sikre plads til det, i denne tid under de givne rammer?

Tillad dig selv at prøve at slippe andres forventninger, råd og krav om hvad din og jeres dag skal indeholde, så meget som du overhovedet kan.

Overvej, hvad en ny struktur ville kunne gøre for jer og hvordan det kunne være noget, du og din familie kunne mærke som noget godt?

Det behøver ikke at være store voldsomme forandringer. Selv små ting, små indsatser eller forandringer kan skabe gode ringe i vandet og give mærkbare effekter.

Måske ligger indsatsen for jer i at skabe en god morgen?

Hvad skal der til helt lavpraktisk? Gennemtænk vækningen af dig selv og familien. Hvordan kan I gøre med morgenmaden – vil I med fordel kunne ændre noget her, fastholde noget måske fra jeres weekendmorgner? Eller handler det mere om tid til dig selv – er det her, du skal løbe, gå en tur med hunden, lave yoga, meditere, sidde med kaffe og stirre ud i luften og vågne?

Det kan også være, du har brug for at etablere en afgrænset arbejdsdag?

Har du givet dig selv lov til at tænke over, hvordan du arbejder bedst? Er det i lange fordybelsesrum eller er det i kortere intervaller af 45 minutter af gangen? Hvad med dine børn?

Hvilket tidsrum på dagen er du mest produktiv? Er det om dagen, du arbejder bedst: formiddag/eftermiddag eller er det, helt ærligt om aftenen eller tidligt om morgenen, når alle er i seng?  (Dette blogindlæg er f.eks. skrevet kl. 6.15 søndag morgen…)

Giv dig selv lov til at tilpasse din arbejdsdag i videst mulig omfang efter det, der passer din hjerne og din rytme bedst. MEN PLANLÆG MED DET. Sæt rammerne, for rammerne skaber grænser. Så tag en helt aktiv beslutning om, hvornår du arbejder og hvor meget. Realistisk set arbejder de fleste af os IKKE 8 timer straight hjemmefra. Der ligger de reelle arbejdstimer mere på omkring 5-6 timer. Ligesom de gør i en almindelig arbejdsdag, hvor vi afbrydes, forstyrres, drikker kaffe etc.

Kig også gerne på om de fysiske rammer omkring dig, hjælper dig til at arbejde – eller måske umærkeligt modarbejder dig. Det kan du læse om her.

Måske er det vigtigt for dig med en symbolsk, men klar overgang mellem hverdag og weekend, arbejdsdag og fritid?

Min kloge mor siger altid: ”Der skal være forskel på hverdag og fest” og derfor dækker hun op med særligt fint porcelæn til fest, sætter andet mad på bordet i weekenderne og gør sig i det hele taget umage med at markere overgangen mellem det at yde, gøre, handle og det blot at være, slappe af og nyde.

Tænk måske lidt over, hvordan du kan symbolisere denne overgang? Både i hverdagen, når ungerne er færdige med at lave deres skolearbejde og du med at arbejde for nu – eller når det bliver weekend og det er tid til at slippe det, der ligger bogstavlig talt lige for?

Hvad skal du og I huske på? Hvad vil gøre jer godt? Er der noget, I kan samles om?

En måde at gøre det på er som en kær veninde har gjort. Hun lægger et smukt stykke stof over sin computer, der står inde på spisebordet, som en markering til sig selv om, at nu har hun fri – og for at hun skal nå at tænke sig om, inden hun lige går hen og tænder for at se noget/skrive noget/gøre noget… Andre har fortalt mig om hvordan at de sætter høj, god musik på og danser en sjov dans i stuen sammen med børnene.

Eller handler det egentlig allermest om din søvnrytme?

Noget af det, der hjælper vores autonome nervesystem rigtig godt, er den stabile og vedvarende søvnrytme. Så overvej meget gerne, hvad der skal til, for at du får en god nattesøvn (helst 7-8 timer) og hvilket tidspunkt, du kan gå i seng på – som er nogenlunde stabilt. Kroppen er et vanedyr og vil gerne puttes nogenlunde samme tid.

Du kan også overveje helt praktiske ting, som temperatur i soveværelset, aktiviteter inden du sover, mørke/lys etc.

Uanset hvad du har brug for, for at du kan opleve en god ny normalitet i disse unormale tider, ønsker jeg, at du må finde en vej til at få det, finde det.

God vind med det.

Og …

Pas godt på dig og pas godt på hinanden,

Kærligst Eva