Det er hvad jeg optimalt har brug for lige nu. Det betyder at jeg skulker fra morgentjansen med madpakker og havregrød. Det betyder også at jeg går usexet tidligt i seng. Og åh, hvor er det velgørende. At tillade mig selv at hvile, ikke nødvendigvis sove, men blot sove og hvile i det tempo, kroppen nu har allermest brug for det.

Men jeg startede ikke der. Jeg startede et sted, hvor jeg oplever mange af os starter lige nu. Nemlig med at blive sure på os selv. Vrede og frustrede over den manglende energi. Der var jeg også. Det var ikke yndigt. Rigtig træt af mig selv var jeg. Remsede op for mig selv alt det, der var lykkeligt i mit liv. Og alligevel gik jeg her og var træt. OG sur. Det var bare ikke godt nok. Synes jeg altså.

DET ER HANS SKYLD!

Dernæst blev jeg frustreret på min (stakkels) mand. Det var jo da nok hans skyld, at jeg var lav på energi og træt og sur. Hvordan det helt gav mening, forstår jeg ikke i dag – men lige i de dage var det soleklart. For mig altså.

Indtil erkendelsen endelig ramte mig her i weekenden. Jeg har en vintertræt krop og døjer med effekterne heraf. Pludselig faldt brikkerne på plads og hvor jeg før havde været i modstand både følelsesmæssigt og praktisk med min træthed, kunne jeg pludselig drage omsorg for den. Hvilken lettelse.

HVORFOR VINTERTRÆTTE KROPPE?

Har du en vintertræt krop med stort søvnbehov, indadvendthed, fysisk træthed, sukkertrang, nedtrykthed og melankoli så er du i samme båd, som mange andre danskere. Det varierer vinter til vinter, hvor meget vi reagerer. Det kan både være vores egen personlige helbredsstatus, der indvirker samt hvor vi er i livet, den vinter. Oplever vi at være et godt sted, reagerer vi ofte mindre end hvis vi går igennem en svær periode med mange trængsler.

Men også årets gang har en indflydelse. Og i 2017 har vi haft et år med mange regnfulde dage og få solskinstimer. Ikke kun i foråret og sommeren, men også i efteråret og vinteren. Hvor mange frostklare dage er du vågnet til i denne vinter?

Det mærker vi konsekvensen af nu. Kroppen er lav på energi og sporene herfra sætter sig fysisk som træthed, men også mental udmattelse og følelser som kedafdet-hed og melankoli kan vise sig.

DRAGER DU OMSORG FOR DIG SELV?

Oplever du en vintertræt krop er det største og vigtigste skridt at drage omsorg for dig selv. Du kender godt alle rådene, det er jeg helt sikker på. Men jeg ridser nogle af dem op alligevel om lidt. Men det vigtigste er, at indse at der ikke er et quick fix. Du kan ikke drikke det væk, spise det væk eller sove det væk. Du må udvise egenomsorg ved at lægge en strategi, der indeholder de elementer, der vil gøre en forskel for dig.

EN STRATEGI KAN INDEBÆRE:

 • Et tjek hos lægen, hvor du får undersøgt om du mangler vitaminer og mineraler.
 • Søvn, min. 8 timer pr. døgn
 • Motion
 • Dagslys hver dag, sekundært terapi lyslamper
 • Mad, der gør din krop godt
 • Behersk indtaget af stimulanser: sukker, alkohol, kaffe, nikotin…
 • Samvær med gode mennesker
 • Prioritering af, hvad der er vildt vigtigt og hvad der kan vente, til din energi er tilbage igen, arbejdsmæssigt som privat.
 • At du gør noget godt for dig selv hver dag
 • Meditation, yoga, alene tid.
 • Få styr på din hjemmebase. Ryd op. Gør rent. Gør den til et rart sted at være.
 • Fyld køkkenskabene op, så du har en fornemmelse af overflod og sikkerhed.

Pas godt på dig.

Kærlig hilsen,
Eva